Ramazanın bahar aylarına denk gelmesiyle birlikte oruç tutulan süre uzadı. Sahur ve iftar arasındaki sürenin de kısa olması bazı sağlık problemlerini de ortaya çıkardı.  Bunlardan bir tanesi de ramazanda sıklıkla karşılaştığımız kabızlıktır. Nelere dikkat etmek gerekir ;

  • Gün boyu susuz kalan vücudumuzun sıvı ihtiyacı iftardan sahura kadar olan sürede  yavaş yavaş karşılanmalıdır. Bu sürede 2,5-3lt su içilmeli , su içeriği yüksek olan meyveler meyveler iftardan 2 saat sonra olacak şekilde tüketilmelidir.
  • Oruç açarken öncesinde bir bardak su sonrasında sıvı olan çorba ile öğüne başlamak barsakların hareketlenmesine destek olur.
  • İftar ve sahurlarda şekersiz erik veya kayısı kompostosu barsakların çalışmasına yardımcı olacaktır.
  • İftardan 1,5 – 2 saat sonra yapılacak olan hafif tempolu yürüyüş besinlerin sindirimini kolaylaştırarak  kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Sindirimi zor olan besinlerin sahurda tüketilmesi kabızlığa neden olacaktır.Bu nedenle sahurda sindirimi kolay hafif sebze yemekleri veya kahvaltı şeklinde bir öğün tercih edilmelidir.

Sahur menüsü olarak; 1 yumurta,1 dilim tuzsuz az yağlı peynir, bol salatalık ,1-2 dilim tam tahıllı veya çavdarlı ekmek ,1 meyve ve bitki çayı sindirim sistemini zorlamayan bir öğün olarak iyi bir alternatif olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu <abbr title="Köprü Metni Biçimlendirme Dili">HTML</abbr> etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*