Hamilelik dönemi, bir annenin bebeğini kucağına alana kadar geçirdiği uzun  , yorucu aynı zamanda mucizevi bir süreçtir.

Bebeğin sağlıklı gelişmesi ve ideal doğum ağırlığında dünyaya gelmesi oldukça  önemlidir. Bu süreçte annenin doğru beslenmesi bebeğin bütün yaşamını derinden etkilemektedir. Annenin ve bebeğin sağlığını etkileyen daha birçok faktör vardır. Annenin sahip olduğu kronik hastalıklar, daha önce doğum yapıp yapmamış olması, besin depolarının durumu, doğum yaptıysa iki doğum arasında geçen süre, annenin hamile kaldığı yaş, sigara-alkol kullanımı,9 ay boyunca geçirdiği hastalıklar ve kullandığı ilaçlar bebeğin gelişimi ve sağlığını  etkilediği gibi annenin sağlığını da oldukça etkilemektedir.

Hamilelik süresi boyunca bebeğin gelişimi 3 ayrı evre altında incelenir. ilk 3 aylık dönemi ifade eden birinci trimester dediğimiz dönemde annenin beslenmesi direkt olarak bebeği etkilemez. Ancak bebeğin anabolik süreci devam ettiği için normal beslenmeye ek 50 kalorilik enerji eklenmelidir.

Annenin hamile kaldığı kilo, annenin yaşı ,  besin depolarının genel durumu annenin hamilelik sürecince  alması  gereken toplam kiloyu etkileyen faktörlerdir. Eğer ideal kilosuyla hamile kalan bir anne adayıysak  gebelik süresince toplam 9-12kg civarında kilo almanız yeterli olacaktır. Burada ki önemli nokta alınan fazla enerjinin bebeğin gelişiminde kullanılması olacaktır.

İkinci trimester dediğimiz dönemde ise bebeğin gelişimi yavaş yavaş hızlanmaya başlar. Artık annenin beslenmesi bebeğin gelişiminde ciddi önem taşır. Gebelik eki olan ve bebeğinizin büyümesini destekleyecek 350-400 kkal ‘lik enerji artık bu dönemde normal beslenmenize eklenmelidir. Hamilelik dönemi sınırsız beslenebileceğiniz bir dönem değildir. Bu dönemde alacağınız  fazla kilolar gebelik şekeri oluşmasına, yüksek tansiyona ve bebeğin olması gerekenden daha kilolu doğmasına  neden olabilir. Bu nedenle bulunduğunuz aya ve haftaya göre bebeğin gelişimi göz önünde bulundurularak beslenmenize ekleyeceğiniz besinleri dikkatle seçmelisiniz. Yeterli ve dengeli bir beslenme planı ile bu süreçte karşılaşabileceğiniz sağlık problemlerini ortadan kaldırmak mümkün .

Fazla kilo alımının  etkilerinin yanısıra yetersiz  enerji ve besin öğesi  alımı ise bebeğin zeka ve fizyolojik gelişiminin geri kalmasına veya  düşük doğum ağırlığı ile doğmasına sebep olabilir. Yeterli karbonhidrat, protein ve yağ alımı ile enerji dengesi sağlanırken özellikle hamilelik süreci boyunca  takip edilmesi gereken vitamin ve mineraller demir , kalsiyum, iyot, folik asit ,B12 vitamini ,çinko, C vitamini, D vitamini ve bebeğin beyin gelişimine destek olan omega-3 ‘tür.

Hamilelik sürecini  iyi geçiren annelerin bebeklerinin gelişimi normal haftasına göre seyretmektedir. Kadın doğum doktorunuz ile bebeğin gelişimini takip ederken beslenme uzmanınızdan  bu mucizevi sürecin anahtar noktası olan size özel beslenme programınızı istemeyi unutmayın .

Beslenme Uzmanı

Zülal yalçın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu <abbr title="Köprü Metni Biçimlendirme Dili">HTML</abbr> etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*