İsveç diyeti

Nedir bu İsveç Diyeti?

İsveç diyeti günümüzün en popüler diyetleri arasında yer almaktadır. İsveç diyeti oldukça fazla kiloyu kısa sürede verdirse de aynı zamanda tehlikeli bir diyet yöntemidir. İsveç diyeti genel olarak düşük karbonhidrat yüksek yağ ile beslenme temeline dayanan düşük kalorili bir beslenme planıdır. Bu diyet özellikle İsveç ve Norveç’te büyük ilgi gördüğü için İsveç Diyeti olarak adlandırılmıştır. Tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besinler bulunduğundan katı kuralları olan uygulaması zor bir beslenme planıdır. Kuralların birine dahi uyulmaması kaçamak olarak algılanır ve diyet bozulur, tekrar baştan uygulamanız gerekir. Tüm şartlara uyulduğu takdirde ise 13 günde 7 – 20 kg verebileceğini ve verilen kilonun geri alınmadığını vadetmektedir. 

Bu diyetin temel mantığı; metabolizmaya şok etkisi yaratmak ve olması gerekenden daha az kalori almaktır. Bu diyeti uygulayacaksanız hiçbir vitamin ve mineral eksikliğinizin olmaması gerekmektedir.! Ayrıca çeşitli hastalıklarınızın varlığı durumunda İsveç Diyeti uygulanırsa ciddi problemler ortaya çıkabilir. Kısacası diyete başlamadan önce her türlü sağlık probleminizi tedavi ettirilmeli; tedaviden sonra da diyetin uygulanıp uygulanamayacağına dair uzman bir diyetisyenden görüş almalısınız. 😊

Nasıl Uygulanır?

İsveç diyeti yaşam tarzına dönüştürülmesi kesinlikle tehlikeli olan ve kısa süreli uygulanması tavsiye edilen bir diyet şeklidir. İsveç Diyetini tam 13 gün boyunca katı belli kurallar çerçevesi içinde uygulayabilirsiniz. Eğer zorlanıp diyeti yarıda keserseniz tekrar İsveç diyetine başlamak için en az 3 ay beklemeniz gerekir. Diyeti eksiksiz uygularsanız ve tekrar isveç diyeti yapmak isterseniz 6 aydan sonra tekrar diyete başlayabilirsiniz. Ayrıca İsveç diyetini uygularken mutlaka egzersiz yapmalısınız ve günde en az 2 lt su tüketmelisiniz.

Diyette kahvaltı öğünü yok! Güne kahve ile başlıyorsunuz. 

Bu diyet, kahvaltıyı, ara öğünleri, kuru yemişleri, ekmeği ve meyveyi minimum indiren hatta reddeden bir diyet biçimidir. Bu besinlerin olmaması sebebi ile sindirim sistemimizin olumsuz etkilenmesine, B vitaminlerinin alınamamasına sebep olmaktadır. Düşük kalorili olması nedeniyle de organlarımızın çalışması için gereken enerjiyi dahi karşılayamayan bir diyet biçimidir. Diyette kas kaybı görülebilmektedir. Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen hızlı kilo verdirdiği için sıklıkla tercih edilmektedir.

Peki bu diyette kesinlikle yememeniz gereken besinler nelerdir?

  • Sodalar, şekerli meyve suları ve mayalı alkoller
  • Yüksek miktarda süt şekeri içerebildiğinden yağsız ve normal sütler
  • Rafine yağlar ve margarin
  • Tatlılar; pastalar, şekerler, kekler, çikolatalar, dondurmalar, granola barlar, yapay tatlandırıcılar ve şekerli süt ürünleri
  • Karbonhidrat içeriği yüksek olduğundan müsli, ekmek, makarna, pirinç, patates, patates kızartması, cips, yulaf lapası, baklagiller, baklagiller ve mercimek.

İSVEÇ DİYETİNİN 13 GÜNLÜK STANDART DİYET MENÜ ÖRNEĞİ;

1.GÜN

Kahvaltı: Sade kahve (şekersiz ve sütsüz)

Öğle yemeği: 2 adet haşlanmış yumurta + haşlanmış ıspanak

Akşam yemeği: Yağsız ızgara biftek

2. GÜN

Kahvaltı: Sade kahve+ tereyağlı tam tahıllı ekmek

Öğle yemeği: 200 gr jambon

Akşam yemeği: 200 gr ızgara yağsız biftek, yeşil salata (sadece marul ve salatalık ile yapılır) ve 1 adet meyve

3. GÜN

Kahvaltı: Sade kahve+1 dilim tereyağlı tam tahıllı ekmek

Öğle Yemeği: 2 adet haşlanmış yumurta+ domates salatası+ taze fasulye

Akşam yemeği: 1 dilim jambon ve yeşil salata (sadece salatalık ve marul)

4. GÜN

Kahvaltı: Sade kahve+ 1 dilim tereyağlı tam tahıllı ekmek

Öğle yemeği: peynir ile haşlanmış veya çiğ havuç

Akşam yemeği: Meyve salatası ve sade (doğal) yoğurt

5. GÜN

Kahvaltı: Sade kahve+ limonlu havuç (pişmiş veya çiğ)

Öğle yemeği: Çiğ domates ile ızgara beyaz balık

Akşam yemeği: Izgara biftek + yeşil salata

6. GÜN

Kahvaltı: Sade kahve ve 1 dilim tereyağlı tam tahıllı ekmek

Öğle yemeği: Izgara et+ meyve

Akşam Yemeği: 200 gr derisiz tavuk+ salata

7. GÜN

Kahvaltı: Şekersiz limonlu çay

Öğle yemeği: 200 gr ızgara et ve 1 meyve

Akşam yemeği: Serbest gün

8. GÜN

Kahvaltı: Sade kahve (istediğiniz kadar şeker ekleyebilirsiniz)

Öğle yemeği: 2 adet haşlanmış yumurta + haşlanmış ıspanak

Akşam yemeği: 200g Izgara biftek

9. GÜN

Kahvaltı: Sade kahve+ 1 dilim tereyağlı tam tahıllı ekmek

Öğle Yemeği: ızgara et ve yeşil salata

Akşam yemeği: 200 gr jambon

10. GÜN

Kahvaltı: Sade kahve + 1 dilim tereyağlı esmer ekmek

Öğle Yemeği: 2 adet haşlanmış yumurta+ domates salatası + taze fasulye

Akşam yemeği: jambon ve yeşil salata (sadece salatalık ve marul)

11. GÜN

Kahvaltı: Sade kahve + 1 dilim tereyağlı esmer ekmek

Öğle yemeği: peynir ile haşlanmış veya çiğ havuç

Akşam yemeği: Meyve salatası ve sade (doğal) yoğurt

12. & 13. GÜN

Kahvaltı: Sade kahve + 1 dilim tereyağlı esmer ekmek

Öğle yemeği: Domates ile ızgara derisiz tavuk

Akşam yemeği: Havuç ile 2 adet haşlanmış yumurta

Kaynaklar

1. Çakır B., Sağlıklı Yaşam: Gündelik Hayatta Karşılaştığımız Sağlık Risklerini Azaltabilir miyiz ?, Ankara Med J, 2017;(3):179‐88 DOI: 10.17098/amj.339343

2. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Losing Weight. https://www.cdc.gov/healthyweight/losing_weight/index.html.

3. Bryngelsson S, Asp NG. Popular diets, body weightandhealth: What is scientifi cally documented? Scand J Nutr 2005;49(1):1520.

4. Lagiou P, Sandin S, Weiderpass E et al. Low carbohydrate-high protein diet and mortality in a cohort of swedish women. J Intern Med 2007; 261 (4): 366-74.

5. Noakes M, Keogh JB, Foster PR, Clifton PM. Effect of an energy-restricted high -protein, low-fat diet relative to a conventional high-carbohydrate, low-fat diet on weight loss, body composition, nutritional status, and markers of cardiovascular health in obese women. Am J Clin Nutr 2005; 81 (6): 1298-306.

6. Kılıç S, Ülgen P, Yıldırım F ve ark. Yüksek protein içerikli diyetin sıçan böbrek ve karaciğer dokularında yaşa bağlı olası etkilerinin değerlendirilmesi, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara, 2013

7. Dr.Baysal A, Prof.Dr Hatemi H. Sağlık ve afiyet: Haziran 2012: Sayı:5

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu <abbr title="Köprü Metni Biçimlendirme Dili">HTML</abbr> etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*